CSCS Mock Test for Operatives

We’ve pulled together some sample CSCS Operatives test questions below. We would encourage you to work through these as part of your assessment preparation. Mock tests are a fantastic way to revise for exams, as they allow you to tackle similar questions to what will feature in your assessment. Once you’re ready to start the test, click Begin Test.


You have 45 minutes to answer 50 multiple choice CSCS Health, Safety and Evironment Test questions for Operatives and Specialists. You need to answer at least 45 out of 50 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Your Progress

Tests Taken

Last Score

Average Score

List of CSCS Mock Test for Operatives questions and answers. Click each question box to display the correct answer.
1. Employers and contractors will always carry some degree of liability if an employee is prosecuted by a Health and Safety Executive inspector. True or false? Give ONE answer
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: A
Explanation: If adequate training has been provided by the employer, the employee can be held entirely liable for failing to comply with health and safety standards.
2. Who should be questioned in an investigation? Give ONE answer
A All QUALIFIED parties
B All RELEVANT parties
C All SENIOR parties
D All WILLING parties
Correct Answer: B
Explanation: All relevant parties should be consulted in an investigation.
3. How often should you do a face-fit test for your respiratory protective equipment? Give ONE answer
A Regularly
B When beginning a new job
C When being issued with it for the first time
D When completing a job
Correct Answer: A
Explanation: It is good practice to regularly check the fit of your RPE with a face-fit test.
4. What may happen if you inhale a respiratory sensitiser? Give ONE answer
A It may neutralise the effects of other respiratory hazards
B It may reverse respiratory health conditions
C You become numb to the health hazards you are developing
D You may begin to develop an allergic reaction to it
Correct Answer: D
Explanation: Respiratory sensitisers may cause you to develop an allergic reaction.
5. What hazard is posed by so-called 'nuisance dust'? Give ONE answer
A It coats surfaces, creating a slip hazard
B It coats surfaces, making the work area untidy
C When inhaled, it becomes toxic
D When inhaled, it can cause coughing and irritation
Correct Answer: D
Explanation: Nuisance dust is not toxic, but can become an irritant if too much is inhaled.
6. What is the MAIN risk associated with organic matter that has begun to rot? Give ONE answer
A It creates toxic spores
B It produces a nauseating smell
C It produces carbon monoxide
D It produces hydrogen sulphide
Correct Answer: D
Explanation: Organic matter produces hydrogen sulphide when it begins to rot. This can be dangerous if it is allowed to build up.
7. You are about to begin work in an enclosed and dusty room. How should you proceed? Give ONE answer
A Assume the dust could be harmful
B Assume the dust is harmless, as you would have been told if it were otherwise
C Proceed as normal - dust is not a harmful substance
D Work for a short period and see if you begin to develop any health problems
Correct Answer: A
Explanation: Always assume that dust in any enclosed area could be harmful.
8. Why is it important to capture dust created by cutting tools BEFORE it gets into the air? Give ONE answer
A Because dust can be easily inhaled once in the air
B Because dust in the air can damage machinery
C Because dust is harder to clear up once it is in the air
D Because this eliminates the need for deep cleaning
Correct Answer: A
Explanation: The main reason for collecting dust before it gets into the air is to protect workers from inhaling it.
9. What dangerous problem MAY develop if you use power tools regularly? Give ONE answer
A You may develop calluses
B You may exhaust your skills
C You may move onto more dangerous tools
D You may start to overlook the risks involved
Correct Answer: D
Explanation: Regular, frequent use of power tools can lead to complacency. This is when many accidents occur.
10. 5 litres of oil can contaminate an area of what size? Give ONE answer
A 5 cubic metres
B A hot tub
C Two football pitches
D Wales
Correct Answer: C
Explanation: Just 5 litres of oil spread extensively through the soil, surface water, and groundwater, affecting an area the size of two football pitches.
11. Who should refuel a site vehicle? Give ONE answer
A An accredited person
B An authorised person
C The environmental manager
D The person driving the vehicle
Correct Answer: B
Explanation: You must be authorised to carry out vehicle refuelling.
12. You have leftover liquid from a task that is marked as environmentally harmful. What should you do FIRST? Give ONE answer
A Check if anyone else can use it
B Dispose of it according to the site's COSHH guidelines
C Dispose of it down the appropriate drain
D Record it in site documentation
Correct Answer: A
Explanation: Always check if spare hazardous liquid can be used elsewhere on site. This will reduce the amount of harmful waste produced.
13. AS LITTLE AS how much soil is enough to prove fatal to a body trapped underneath? Give ONE answer
A 1 cubic metre
B 2 cubic metres
C 3 cubic meters
Correct Answer: A
Explanation: 1 cubic metre of soil can weigh 1 tonne - enough to crush a human body.
14. Which of the following is NOT recommended as part of a safe system of work in excavations? Give ONE answer
A Continuous monitoring of gas levels within the excavation
B Only spending short periods of time in the excavation
C Pumping fresh air into the space
D Using solvent-free products that do not produce fumes
Correct Answer: B
Explanation: Gas and fume levels in an excavation should always be mitigated or monitored.
15. When excavating, you come across a yellow service. What service is this likely to be? Give ONE answer
A Communications
B Electricity
C Gas
D Water
Correct Answer: C
Explanation: Gas services are usually yellow - but this is not always the case.
16. What are TWO ways dangerous levels of carbon dioxide may be created? Give TWO answers
A Acidic rain falling on chalky ground
B Agitating slurry during excavation
C Large, enclosed bodies of water left stagnant
D Many people working in a confined space
E Use of epoxy resins in an enclosed space
Correct Answer: A, D
Explanation: Carbon dioxide is exhaled by humans when breathing, and is also produced by chalky ground - especially if it is exposed to acidic rainfall.
17. Is this ladder positioned at a safe angle? Give ONE answer
A No
B Yes
Correct Answer: A
Explanation: This ladder is not safely positioned - it is too steep.
18. A ladder should always be checked before it is used. Who should do this? Give ONE answer
A The employer
B Two competent and trained personnel
C Whoever has distributed the ladder
D Whoever will be using the ladder
Correct Answer: D
Explanation: The ladder must be checked by the person who will be using it.
19. Your colleague is off sick, and as their replacement you are asked to help construct a mobile access tower. You are not trained. What should you do? Give ONE answer
A Help within the limits of your training, as this will be better than no help at all.
B Inform your supervisor that you are not qualified
C Pick it up as you go along
D Work under the supervision of trained colleagues
Correct Answer: B
Explanation: You may only construct mobile access platforms if you are fully qualified.
20. What THREE things may happen if electricity from an overhead line reaches earth? Give THREE answers
A Cancer
B Explosion
C Fire
D Radioactive emissions
E Severe shocks or burns
F Skin irritation
Correct Answer: B, C, E
Explanation: Electricity passing to the ground from an overhead power line can result in explosions, fires, and severe injury.
21. You are working on a motorway during daylight hours. What class of high-visibility clothing is required? Give ONE answer
A Class 1 must be worn on or near motorways
B Class 2 may be worn in daylight hours
C Class 3 must be worn on or near motorways
D The class required will depend upon the hazard the work is creating
Correct Answer: C
Explanation: Class 3 is the highest class of high-visibility PPE, and must be worn on motorways regardless of the time of day.
22. When should you be particularly careful about protection against sun damage in summer? Give ONE answer
A Around midday, when the sun is strongest
B At the end of the day, when your cumulative exposure is highest
C In early summer, when your body has not yet adjusted to sun exposure
D In the morning, when the sun is strongest
Correct Answer: A
Explanation: The sun is most intense for a few hours around midday. You must be particularly attentive to sun protection during this time.
23. How will you know where designated smoking areas are on site? Give ONE answer
A There should be no designated smoking areas on-site, as smoking is never permitted
B There will be a bin for cigarette butts
C There will not be any cordons indicating the area is a combustion risk
D You will be informed during induction
Correct Answer: D
Explanation: You will be informed of any smoking areas during your site induction.
24. You have completed a welding job. How soon after the job is complete should you return for a safety check? Give ONE answer
A 1-2 hours later
B However soon is specified in the hot works permit
C Where the hot works permit has been correctly followed, no further checks are needed
D Within 1 hour
Correct Answer: B
Explanation: You should always return at a later time to check the area. Precisely how long will be detailed in the hot works permit.
25. What are TWO major complications that can result from inhaling asbestos fibres? Give ONE answer
A Cancer and dermatitis
B Cancer and inflammation of the brain
C Lung scarring and cancer
D Lung scarring and cardiac arrest
Correct Answer: C
Explanation: Asbestos fibres can cause lung scarring, and cancer in the lungs, abdominal cavity, and heart.
26. Why must you not smoke without thoroughly cleaning your hands? Give ONE answer
A It means you have not left the area of work
B Traces of flammable liquids may be ignited
C You may transfer hazardous substances to your mouth
D You put others at risk of fumes
Correct Answer: C
Explanation: You may unwittingly ingest hazardous substances.
27. What is one thing you should be aware of when using a water jet around hazardous substances? Give ONE answer
A If the jet breaks your skin, these substances may enter your body
B The high impact of the jet may ignite flammable substances
C The water may chemically react with the substances and create new harmful fumes
D You should never use a water jet around harmful substances
Correct Answer: A
Explanation: The high pressure may force hazardous substances into your body.
28. What does this sticker mean? Give ONE answer
A That the pipe contains ammonium
B That the pipe contains asbestos
C That the pipe has a grade A safety rating
D That the pipe is likely to fall
Correct Answer: B
Explanation: Materials with this sticker contain asbestos.
29. You come across a clear, strong-smelling substance in an unlabelled container. What do you do? Give ONE answer
A Do not touch it, the person who placed it there is responsible for it
B Inform your supervisor, and ensure that nobody touches it
C Move it to where it will not cause a hazard
D Take a sample of it to your on-site manager
Correct Answer: B
Explanation: An unlabelled substance should be reported, and nobody should come into contact with it.
30. You are a lone worker on shift, but there is no first aider present. What should be in place? Give ONE answer
A A personal first aid kit
B Monitored CCTV surveillance in case of incident
C The means to call for professional assistance or emergency services
D You should not be in this position without a first aider available
Correct Answer: C
Explanation: Employers must provide lone workers with the means to call for emergency services or medical assistance if they are not accompanied by a first aider.
31. You are an emergency first aider. What does this qualify you to do? Give ONE answer
A Carry out basic risk assessments
B Emergency first aid at work
C Fill out the accident book
D General first aid at work
Correct Answer: B
Explanation: You are qualified and permitted to do emergency first aid only - further training is required for general first aid.
32. What is the BIGGEST risk associated with sun exposure? Give ONE answer
A Burning your skin
B Developing skin cancer
C Fatigue
D Suffering from heat exhaustion
Correct Answer: B
Explanation: Sun exposure puts you at risk of developing skin cancer.
33. A mole on your arm starts to itch one evening. What should you do? Give ONE answer
A Apply a topical cream - this could indicate irritation from a hazardous substance
B Consult a doctor - this could indicate occupational dermatitis
C Consult a doctor - this could indicate skin cancer
D Ignore it - moles often itch
Correct Answer: C
Explanation: An itching mole could be an early sign that skin cancer is developing. Catching and treating skin cancer early is crucial. Consult a doctor.
34. Weil's disease is particularly dangerous, as the symptoms may initially suggest which more minor health problem? Give ONE answer
A Eczema
B Food poisoning
C Heatstroke
D Influenza
Correct Answer: D
Explanation: Weil's disease may initially appear to be a bout of flu.
35. Whilst on break working by a river you get a small papercut. What should you do? Give ONE answer
A Begin taking antibiotics
B Cover it with a waterproof plaster underneath your gloves
C Nothing - papercuts do not break the dermis layer, so bacteria cannot enter your bloodstream
D Nothing, so long as you are wearing gloves
Correct Answer: B
Explanation: It is best practice to put plasters over all cuts and abrasions, even if you are wearing gloves over the top.
36. What are TWO diseases you may contract from accidental needle pricks? Give ONE answer
A Dermatitis
B HIV
C Hepatitis
D Lead poisoning
E Tetanus
Correct Answer: B, C
Explanation: Needle pricks can pass on hepatitis and/or HIV through infected blood.
37. Stress can cause which kinds of health problems? Give ONE answer
A Mental and physical health problems
B Mental health problems
C Physical health problems
Correct Answer: A
Explanation: Stress can have severe effects on both your mind and your body.
38. Which of the following may help improve your mental health? Give ONE answer
A Drinking or smoking
B Keeping physically fit
C Making time for activities you enjoy
D Spending long periods of time indoors
E Working overtime
Correct Answer: B, C
Explanation: Doing things that you enjoy and staying fit are two habits that may improve your mental health.
39. What is the typical profile of someone who suffers from mental health issues? Give ONE answer
A Gloomy and withdrawn
B Lazy and uncommitted to work
C There is no typical profile - anybody can develop this sort of problem
D Weak and emotional
Correct Answer: C
Explanation: There is no "type" of person who develops mental health problems - it can happen to anybody.
40. Which of the following can lead to you posing a danger to yourself and others on site? Check ALL that apply
A Alcohol
B Hydration
C Legal highs
D Medicine
Correct Answer: A, C, D
Explanation: Besides hydration, all of these may adversely affect your ability to work safely.
41. What TWO facts should you be aware of when taking anabolic steroids? Give TWO answers
A If they are just for personal use, possession is not an offence
B It is an offence, punishable with up to 2 years in prison
C They are a class A drug
D They are a class B drug
E They are a class C drug
Correct Answer: A, E
Explanation: Anabolic steroids are a class C drug, but possession for personal use is not an offence.
42. If it is not possible for your employer to offer separate toilets for men and women, what should they do? Give ONE answer
A Designate gender-specific time slots for using the toilets
B Provide awareness courses about consent
C Provide lockable toilets separate from urinals
D They are not legally obliged to do anything
Correct Answer: C
Explanation: Employers should offer separate, lockable cubicles.
43. If manual load handling poses a risk to workers, what must be in place? Give ONE answer
A A safe system of work
B An emergency procedure
C Health surveillance
D Manual handling aids
Correct Answer: A
Explanation: A safe system of work must be introduced where manual handling of loads poses a health risk to employees.
44. Why might rainy weather affect your ability to manually handle materials safely? Give TWO answers
A Fatigue may set in more quickly
B It will not affect manual handling tasks
C The ground will be slippery
D There may be less light
E You may have to work alone
Correct Answer: C, D
Explanation: Wet ground and low light are two factors that will affect the safety of manual handling tasks.
45. Which TWO of the following signs will help you safely navigate traffic on site? Give TWO answers
A
B
C
D
Correct Answer: B, C
Explanation: These signs will indicate areas where you cannot walk, and where industrial vehicles are in operation.
46. Whilst operating a mobile plant, your signaller moves out of sight. What should you do? Give ONE answer
A Continue on the trajectory they were indicating when you could last see them
B Report this to your manager
C Return to the position in which they were last visible
D Stop and do not continue until you know where they are
Correct Answer: D
Explanation: If you can no longer see your signaller, you must stop. Do not continue until you have located them.
47. Who is responsible for planning a lifting operation? Give ONE answer
A An appointed person, designated by your employer
B Everyone involved in the operation
C The person conducting the risk assessment
D The site manager
Correct Answer: A
Explanation: Your employer must designate an appointed person to plan a lifting operation.
48. Which TWO of the following are important reasons to shut off the engine before exiting a vehicle? Give TWO answers
A Idling vehicles waste fuel
B The vehicle may be stolen
C The vehicle may begin to roll away
D You may accidentally knock the operating levers when exiting
Correct Answer: A, D
Explanation: Leaving the engine on wastes fuel, and could lead to accidents if you accidentally knock one of the levers whilst exiting.
49. What is the hand signal for indicating MOVE FORWARDS Give ONE answer
A A beckoning motion with a downwards-turned open palm
B A beckoning motion with an upwards-turned open palm
C A beckoning motion with one finger
D A raised and rotating arm
Correct Answer: B
Explanation: Signal MOVE FORWARDS through a beckoning motion with an upwards-turned open palm.
50. What is the hand signal for STOP? Give ONE answer
A One finger raised
B One open-palm hand raised directly up
C One open-palm hand raised in front of you
D Two open-palm hands raised in front of you
Correct Answer: B
Explanation: Signal STOP with one open-palm hand raised directly up.

1979 votes - average 4.8 out of 5

The CSCS Operatives test is a health and safety-based assessment designed for workers operating in the construction industry. This exam is also known as the CITB Health, Safety and Environment Test. Its main purpose is to assess whether workers have sufficient safety and compliance knowledge to carry out their role on a construction site.

Passing this assessment forms part of the qualifying criteria for several CSCS card programmes. The CSCS, or Construction Skills Certification Scheme, is a widespread initiative by most companies affiliated with the building or construction sector. The scheme serves to identify a worker’s skill-set, experience, and capability level. It does this by utilising a host of differently coloured cards, which each represent certain competencies, a particular occupation, or grade of on-site seniority. It is not a legal requirement to possess a CSCS card to work in the construction industry. However, most employers will make holding a valid CSCS card, relevant to your position, a compulsory requirement.

The importance of CSCS cards for employers

This largely boils down to two key reasons. Firstly, it allows site leadership teams to efficiently allocate tasks based on the skills and knowledge of their labour force. It offers a clear and visible sign of a worker’s strengths and limitations. This facilitates the smooth running of construction environments, and also reduces the risk of accidents incurring. This is because the right individuals can be tasked with work that they’ve been suitably trained to deliver, as opposed to unskilled, lower experienced workers carrying out duties they’re ill-equipped to perform. This increases the quality of project standards, and decreases the likelihood of injury being caused by a worker conducting a task non-compliantly.

The CITB

The aforementioned CITB, or Construction Industry Training Board, is actually the parent organisation of the CSCS. Therefore, these acronyms are sometimes used interchangeably (hence why this assessment is sometimes called either the CSCS, or CITB, test). The CITB is a highly-respected organisation amongst industry stakeholders. The principal objective of the CITB is to drive standards across the construction sector, and works to achieve this in a number of ways. It distributes learning materials and training resources to employers and employees, and facilitates a number of construction-related qualifications. .

As previously mentioned, a CSCS card, which is an essential tool for all construction workers, will not be issued without a CSCS test pass certificate. Furthermore, this assessment will most likely be taken at numerous points throughout your career. Indeed, each time you apply to renew your card’s membership, typically every five years for most CSCS card programmes, you’ll have to provide proof that you’ve passed an appropriate CITB test within the previous two years. Therefore, you’ll never be too far away from this assessment.

The CSCS Operatives test

The Operatives CSCS test is primary taken by members of the general workforce. In relation to the CSCS card programme, those hopeful of gaining either a green labourer, blue skilled worker, and any of the red ‘training’ cards, will likely sit this exam.

The content of this test is not as advanced as the other two assessments in this particular CITB testing series. It demands candidates to hold a minimum required level of health & safety awareness in order to safely work on a construction site. However, please do not assume this test is easy! As we’ll see, it covers a wide range of different topics and has more than one style of questioning.

Content, structure, and format of the CSCS Operatives test

There are five ‘core’ subjects in the Operatives test. All questions asked are directly linked to these themes. Therefore, it’s important that you’re extremely familiar with the standards, rules, and guidance related to these topics. The five subjects are as follows:

  1. Legal & Management
  2. Health & Welfare
  3. General Safety
  4. High-risk activities
  5. Environment

There are 50 questions in total, which are all in multiple-choice format. The test is broken down into two different types of questioning. You’ll have 45 minutes to answer all 50 questions. Therefore, you’ll have less than one minute per question to provide your response. The pass mark for this test is 90%, which means you’ll need to answer 45 out of the 50 questions correctly to earn your certificate. Although this pass threshold is quite high, most candidates manage to get through this particular exam.

Top tips

It’s also important to read each and every question. The CITB do not include questions designed to trip you up. However, there may be some instances where more than one answer is required, or you’ll be asked to state something that should NOT happen, as opposed to something that should. These vital prompts can be sometimes missed if rushing through your exam.

Lastly, please ensure that you answer every question available. There may be times when you’re unsure of an answer, and need to provide an educated guess. This is perfectly fine. Providing an answer to several questions you may otherwise have avoided could be the difference between passing and failing your test.

Other CSCS test versions

Just as a brief point of comparison, it’s worth quickly visiting the other two assessments available in this CITB testing series. These are the Specialists test and Managers and Professionals (MAP) test.

The Specialists test

The Specialists assessment is targeted at those who are either in highly technical or supervisory roles. Applicants to the gold card programme, which offers both the ‘advanced craft’ and ‘supervisor’ cards, will need to specifically take this test in order to successfully apply for the scheme. The Specialists exam covers all areas included in the Operatives test, but also expects candidates to answer a section of questions based purely on their chosen area of expertise. This will directly link to the occupation they hold within the construction industry. For example, on-site supervisors will be able to tackle the ‘supervisory’ section of this exam, whilst plumbers would address the ‘plumbing (JIB-approved)’ section. As per the Operatives test, the pass mark for this assessment is 90% (45 out of 50).

The Managers and Professionals test

The Managers and Professionals Health, Safety, and Environment Test, or MAP test as it’s sometimes referred to in the industry, is the most challenging out of the three assessments on offer. The exam includes questions on the five core principles covered in the previous two tests, as well as a sample of questions from the various dedicated sections included in the Specialists assessment. Furthermore, there are also advanced, management-based questions. These relate to health and safety considerations in Highway works and Demolition services. There is also a section included in the Construction (Design and Management) Regulations (CDM, 2015). To make things even harder, the CITB has determined that the pass mark for this test be 92%. This means candidates will need to answer 46 out of 50 questions correctly to get through this exam.

How do I know which CSCS test version to take?

As mentioned earlier, the version of the CITB test you take will be entirely dependent on the CSCS card scheme you’re applying for. If you’re unsure about which assessment you’re planning to apply for, please check out the qualifying requirements of your chosen scheme. If you’re also unsure about which CSCS card to apply for, it’s worth checking out the CSCS’ handy Card Finder Tool. Simply enter your qualifications and/or current occupation into the search bar, and it will generate the most appropriate card based on your personal information.

How do I book my CSCS test for Operatives?

Booking your CSCS test is extremely easy, and can be done either online or over the phone. However, submitting your booking request online is the most efficient way to organise a testing slot.

To do this, you’ll need to sign-up for a Pearson VUE account, a portal created by the same organisation who provides the CITB with its computer testing software. Once your registration has been approved, you’ll then be able to book your assessment. Alternatively, you can make your booking by calling the Construction Industry Training Board on 0344 994 4488.

There is a third method available, which involves reaching out to one of CITB’s approved Internet Test Centres (ITC’s). These are venues that have been validated by the CITB to facilitate the test on their premises.

If you’re completing this test as part of a training module being conducted through a private learning provider, your course facilitator may offer to book this test on your behalf. However, please be aware that they may charge extra for this service.

How much does it cost?

If booked directly through the CITB, the CSCS test costs £22.50. In this scenario, you’ll be able to change your test appointment slot up to 72 hours prior to sitting your assessment. If you try to cancel your test after this point, or fail to show up to your exam, you’ll still be charged the full, original testing fee. Unfortunately, you will not be entitled to a refund. The rules regarding test cancellations made through learning providers and ITC’s will vary based on the company used. Therefore, please check out their specific guidance by speaking to them directly.

It’s worth mentioning that the CSCS test can only be physically sat in testing centres, and is therefore not available online. To find out the location of your nearest test centre, please click on the attached link.

Will the test centre be able to accommodate any special requirements I may have?

The CSCS and CITB are committed to supporting those with additional needs. It facilitates a range of services that help those who do not speak English as a first language, require specific support with reading or writing, or have disabled access requirements.

Verbal support

For those who are visually impaired, a headset voiceover facility is available to talk candidates through each question and answer. This service is available in both English and Welsh.

If you require your assessment to be delivered to you in a different language, then please note that all CITB-approved test centres come equipped with language translation software. However, this service is only available to those sitting the Operatives test. Available languages are as follows: Bulgarian, Czech, French, German, Hungarian, Lithuanian, Polish, Portuguese, Punjabi, Romanian, Russian, and Spanish.

If none of these languages are suitable, the CITB may provide a personal translator to accompany you in your assessment. However, translators can only be deployed to support candidates taking the Operatives or ‘specialist’ test. Please be aware that on-screen instructions are will always be written in English.

BSL support

If hard of hearing, the CITB offers two sign language support options. Candidates are able to have access to a video-recording which includes an on-screen signer. Alternatively, they may be able to have an interpreter present throughout their exam. All communication will be in standard, British Sign Language (BSL).

Reading and writing support

If required, there is also help available for candidates who are dyslexic. There are two separate services in this regard, the ‘reader’ and ‘reader-recorder’ assistance options. A ‘reader’ is deployed to read out each question and possible answer. A ‘reader-recorder’ will also do this, but also write down the answer that the candidate provides on their behalf. If this service is needed, candidates will need to provide evidence to confirm why this support has been requested. This can take the form of a doctor’s letter, or a condition report completed by a qualified specialist.

If receiving support from an external individual in any of the aforementioned scenarios, you’ll be given a private space, and some extra time in order to comfortably undertake your test.

Please note that many of the CITB’s ‘Pearson’ testing centres are well-equipped to cater for disabled users. Ramps, lifts, and disabled parking bays are available at a number of test sites.

To organise any special requests, or to speak about any other support you may need, please liaise directly with CITB’s Special Assistance team. This group can be contacted by phone on 0344 994 4491, or via e-mail at citb.specialassistancetraining@pearson.com

Summary

The CSCS Operatives test encompasses all the core health & safety principles aligned to working in the construction or building sector. Therefore, on passing this assessment, you should feel equipped to perform tasks safely and compliantly whilst operating in construction-based environments.

Please ensure you select the right version of the test. This will depend on the CSCS card scheme you’re applying for. Sitting a CITB test that isn’t appropriate to your targeted card programme will likely incur wasted time, money, and effort. If taking the Operatives assessment, you’ll likely be applying for a red ‘training’, green ‘labourer’ or blue ‘skilled-worker’ CSCS card.

Be prepared

Remember, some employers will make it mandatory to own a CSCS card. A delay in taking your test may, in the worst circumstances, result in a missed employment opportunity. Therefore, ensure that you’re familiar the test’s booking process. This might help you to take your assessment as soon as possible, and avoid any potential frustrations.

In most cases, any special requests for additional support services will be granted. However, if you’re nervous about whether on-site tools and conditions will be suitable for your personal requirements, please reach out directly to the CITB to discuss.

Lastly, if you are due to take your Operatives CSCS test imminently, we wish you the very best of luck! We also hope that passing this assessment serves as the next step toward advancing your career in the construction industry!